Historien

”Der var engang…” begynder mange af de eventyr, vi alle kender. Opdigtede ja, men det ødelægger jo ikke oplevelsen af dem. Når der så i sjældne tilfælde er historier, der faktisk er hentet fra det virkelige liv, for ”…det er ganske vist”, at dette musikalske eventyr er ægte: Power-pop bandet Suspects´ oprindelse daterer sig tilbage til det herrens år 1979!

Sanger og bassist Ole Hedegaard og guitarist Per Jørgensen havde tidligere spillet sammen i band, men ønskede at starte ”noget nyt” bl.a. inspireret af al den nye musik, der skete især i England i mangel af bedre kaldt Punk og New Wave.

Spørgsmålet var blot, hvordan skulle de gribe sagen an?

Helt banalt blev en annonce sat i den lokale Odenseavis Fyens Stiftstidende, hvor der søgtes ”en trommeslager og en guitarist til nystartet band”.

Dette medførte en opringning fra trommeslager Steen Larsen om, at han og guitarist Ulrik Ibsen da var interesserede! Der blev hurtigt aftalt et møde med instrumenter, hvor forventningerne skulle afstemmes, hvilket ikke var vanskeligt, for efter få minutters sammenspil, var det klart for alle fire musikere, at der da vist nok var ”noget” at bygge på.

Keyboardspiller Benno Jeppesen blev anbefalet af Steen og Ulrik og Suspects bestående af Ole Hedegaard, vokal og bas; Steen Larsen, trommer; Ulrik Ibsen, guitar; Per Jørgensen, guitar og Benno Steen Jeppesen, orgel og keyboards; var en realitet.

Suspects eksisterede lidt over to år fra 1979 til 1982, hvor en sætliste af egne sange blev fremmanet i øvelokalet hos Boris Batterier på Kløvermosevej…åh, glemte jeg, at vi faktisk begyndte i Steens mormors kælder på Vilhelminevej?

Disse sange, mest med danske tekster, var inspireret af tiden. Ikke egentlig politiske som andre af tidens danske navne, men med titler som ”Scanner”, ”Save The Whales”, ”Restaurant Song" og ”Sufflør”(alle med danske tekster) omhandlede sangene både hverdagens små genvordigheder og verdens store naturkatastrofer. Intet var for stort eller for småt til at blive sunget om. Der blev med andre ord sunget om indlandsisen, hvalfangst, jalousi og ”verdens mindste arbejdsplads”(sufflør-kassen!!). Faktisk tekster, vi synes holder den dag i dag.

En sang kunne f. eks. opstå ved, at en af os kom med et oplæg på en øveaften. Her blev så alle inputs fra bandet afprøvet, indtil der kunne nikkes til, at nu var vist en ny sang på vej! Derefter den svære opgave at omdanne øve-vrøvleteksten til egentlig poesi, forstået på den måde, at sangteksten skulle kunne fremstå både sangbar og meningsfyldt.

Da sætlisten var ved at rumme nok sange til at komme ud og afprøve vores musik, var det oplagt at søge spillestederne om job. Vi var ind imellem heldige og jobs på bl.a. Odense Katedralskole, Fyns Studenterkursus og legendariske Hansens Værtshus overbeviste os om, at andre end os selv syntes det, vi lavede, var godt…nåh ja, vores "hemmelige" debut var i 1981 som opvarmning for et andet nystartet band (TV2!) på Mulernes Legatskole. Dagen efter var den egentlige debut på Pakhuset i Odense!

Nu var det bare sådan, at selv om publikum og vi også syntes vi var gode, så kunne pladeselskabet Medley give os næsten ret: ”…gode, men ikke gode nok til vinyl!”

Vi prøvede endda at komme med i Melodunte Grand Prix 1981,men fik aldrig nogen tilbagemelding! Årets vinder "Krøller Eller Ej" var åbenbart for stærk en konkurrent, og det var naturligvis førstepladsen, vi gik efter!! Den skuffelse kom vi os nu hurtigt over.

Ikke egentlig desillusionerede skete det for os, som for så mange bands uundgåelige, at karrierer uden for musikken samt forelskelser gjorde, at Suspects stod foran sin opløsning- heldigvis i gensidig forståelse for hinandens fremtidsplaner.

 

Men, men, men…34 år senere skete det helt usædvanlige, at en forårsdag i 2016 mødtes alle fem medlemmer af Suspects og havde det herligt sammen en hel dag ”down memory lane”!

Ole Hedegaard havde som i et syn set, at det var på tide at få samlet det gamle band igen til en hyggesnak om, ja, gamle dage rent ud sagt! Der blev spillet gamle cassettebånd med indspilninger fra både øvelokalet og et par af de jobs nævnt ovenfor, som vi mirakuløst havde gemt fra dengang. ”Kan du huske?”…og ”Har vi virkeligt spillet den sang?” var hyppige spørgsmål den dag.

 

Men det blev ikke ved hyggesnakken, hvilket er den egentlige grund til, at nærværende hjemmeside er blevet oprettet, fordi lige pludselig blev hyggesnakken mere alvorlig og drejede hen mod også at mødes med instrumenter for at prøve, om vi kunne puste liv i nogen af de gamle sange fra dengang!!

Vi mødtes derfor sommeren 2016 i et svedende varmt øvelokale, som Ulrik Ibsen havde i sit tømrerværksted i Agedrup- stillede det udstyr op, vi stadig havde. Så skulle prøven stå:

1,2,3,4: start! En af vores sange blev talt op, spillet igennem, og ...magien genopstod! Med et fantastisk drive og nærmest hypnotisk sammenspil var vi igen (næsten) der, hvor vi slap i 1982. ”Næsten” fordi vores sange ofte har et lille twist (” er det mol eller dur?” og "Synkopering?", "Hvad spiller du dér?" hørtes ofte i øvelokalet!), og fordi det faktisk kræver øvelse at genskabe sangen, som den skal lyde! Alligevel var vi godt tilfredse med resultatet af det første møde Version 2:0!!

For at slette det ”Næsten” har vi nu besluttet, at Suspects igen eksisterer som band, med alt hvad det måtte indebære af jævnlige øveaftener, oprettelse af denne hjemmeside, samt igen ambitioner om at komme ud og spille vores sange for et publikum.

Er du fortsat interesseret, er du velkommen til at gå endnu dybere ind i Suspects-universet her på hjemmesiden og gerne kontakte os, hvis du måtte ønske yderligere orientering!

 SUSPECTS